December 9, 2024

De brug bouwen tussen praktijk en onderwijs

In de wereld van vastgoedopleidingen is er een opvallende blinde vlek: bestaand vastgoed. De meeste voltijd opleidingen focussen zich uitsluitend op de bouw en ontwikkeling van nieuw vastgoed, terwijl de werkelijke uitdaging vaak schuilt in het beheer, verbeteren maar vooral ook verduurzamen van bestaande gebouwen. Dick herkende deze lacune en besloot ongeveer anderhalf jaar geleden in de onderwijs-boot te stappen toen hij gevraagd werd opleidingscoördinator te worden bij de HBO-opleiding Vastgoed Inspecteur/ -Adviseur. Hij regelt dat deze opleiding in goede banen loopt, ontwikkelt de inhoud van de lessen en bewaakt de kwaliteit hiervan. Zo slaat hij een brug tussen praktijk en onderwijs in de vastgoedbranche.

Een unieke rol in vastgoedontwikkeling

"We slaan een arm om de studenten heen en gaan met elkaar aan de slag," zegt Dick over zijn betrokkenheid bij de opleiding. Als opleidingscoördinator is hij verantwoordelijk voor meer dan alleen de organisatie van lessen. Hij bewaakt de kwaliteit van de opleiding, is betrokken bij de marketing en examens, en zorgt ervoor dat de opleiding naadloos aansluit bij de actuele behoeften van de vastgoedbranche. Dit doet hij door de studenten te begeleiden in het vormen van een brede blik  binnen hun toekomstige werkveld.  

Er is bijvoorbeeld geen opleiding die je bekwaam maakt in het uitvoeren van Technical Due Diligence onderzoeken, maar de methode die in de opleiding Vastgoed Inspecteur/ -Adviseur wordt aangeleerd sluit daar zo goed mogelijk op aan.  

De BOEI-methodiek

Een centraal onderdeel van de opleiding is de door het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelde BOEI-methodiek, een integrale aanpak voor vastgoedinspectie. Deze methodiek combineert de verschillende thema’s binnen inspecties:

  • Brandveiligheid
  • Onderhoud
  • Energie en duurzaamheid
  • Inzicht in wet- en regelgeving

"De RVB-BOEI-methodiek zorgt ervoor dat je een gebouw door één inspecteur op verschillende thema’s kunt laten toetsen en vervangt daarmee losse inspecties. Het resulteert in een integraal en objectief inspectie- of adviesrapport," licht Dick toe. Het unieke hieraan is dat inspecteurs wordt geleerd met een brede blik naar gebouwen te kijken, om zo de klant een zo volledig mogelijk beeld te geven van de mogelijke risico’s binnen het gebouw.  

Deze brede blik ervaart Dick in de praktijk als essentieel. De BOEI-methodiek en dus deze opleiding ligt daarom ten grondslag aan diverse adviesproducten binnen Ausems.

Continue ontwikkeling en praktijkgericht leren

De filosofie van de opleiding sluitperfect aan op de filosofie van Ausems: leren is een doorlopend proces. Dick zet zich daarom in om in de opleiding het volgende aan te bieden:  

  • Praktijkgerichte modules
  • Permanente Educatie (PE) op meerdere momenten per jaar
  • Kennismaken met innovaties

Praktijkgerichte modules

Binnen de eenjarige opleiding worden de studenten meerdere keren meegenomen naar het veld. Zo worden er praktijkdagen georganiseerd waarbij ze bijvoorbeeld naar een andere locatie van de HAN gaan om het gebouw te inspecteren. De studenten worden zo geconfronteerd met hoe het werk er in de praktijk uit zal zien. Praktijkgericht leren is volgens Dick de manier om dit werkveld te ontdekken.  

Permanente Educatie

Studenten moeten na voltooien van de reguliere opleiding periodiek PE-punten (studiepunten) halen om in het register van Sertum te blijven. Dit register is een kwaliteitslabel voor de cursisten en daarmee van grote meerwaarde voor hun eigen carrière maar ook de werkgever waarvoor ze werken. De opleiding biedt daarom meerdere PE bijeenkomsten per jaar aan om studenten bij te scholen over ontwikkelingen in de methodiek, innovaties en veranderingen in de vastgoedmarkt.  

Kennis maken met innovaties

Binnen de reguliere opleiding, maar zeker binnen de Permanente Educatie is veel ruimte voor innovatie. Er regelmatig innovatieve organisaties uitgenodigd om de laatste technieken of methodieken te komen presenteren. Zo blijven niet alleen de studenten up-to-date met belangrijke innovaties in de markt, maar ook Dick zelf, die deze kennis vanuit de opleiding weer meeneemt naar de praktijk.  

De menselijke kant van vastgoed

Dick benadrukt dat vastgoed meer is dan stenen en installaties. "Ongeveer 50% van ons werk draait om ‘de stenen’, de andere 50% gaat over communicatie en de schakel zijn tussen bijvoorbeeld huurder en verhuurder, of tussen techneuten en financiële mensen, tussen de operatie en strategie," vertelt hij. "Communiceren en rapporteren is daarvoor extreem belangrijk. Het gaat erom dat je je kennis goed kunt overbrengen."

Toekomstgericht opleiden

Vanuit de filosofie van Ausems en Dick zijn persoonlijke doelen zorgt hij ervoor dat studenten aan de HAN toekomstbestendig zijn. Dit doet hij door:

  • Studenten breed op te leiden;
  • Les te geven naar behoeftes van de studenten;
  • Praktijkervaring centraal te stellen;

"Er is bijna geen student die bij ons de opleiding niet haalt," vertelt Dick met trots. Hij vindt het bijzonder om de diploma-uitreikingen te mogen verzorgen, omdat het voor deelnemers zo'n speciale mijlpaal is. “Een jaar studeren naast je baan, is niet niks.”  

Maar de wereld van het onderwijs is ook zijn eigen ontdekkingsreis, met veel verstand van vastgoed, maar een heel stuk minder van onderwijskunde en didactiek, leert hij iedere dag. “Gelukkig doe ik dit niet alleen, maar word ik vanuit de HAN ondersteund met onmisbaar secretariaat en programmaleider, als ook alle onderwijsspecialisten die de HAN tot haar beschikking heeft.”  

Advies voor toekomstige vastgoedprofessionals

Dick's belangrijkste tip? "Blijf nieuwsgierig! Neem in verschillende organisaties zo veel mogelijk kennis op en maak gebruik van de opleidingsmogelijkheden die geboden worden." Met de HAN mogen wij onze bijdrage leveren aan ‘een leven lang leren’ van vastgoedprofessionals. Met technieken en theorie die nauw aansluiten op de praktijk ontstaat er een prachtige uitgangspositie, "zij zijn klaar voor de volgende stap in hun carrière."

Wil je hierop reageren?

Bent je het eens met dit artikel, of juist helemaal niet? Laat het weten, we gaan namelijk graag het gesprek aan.
Plaats uw reactie